Talent in de Energie

Monteurs installatietechniek zijn schaars. Voor werkgevers die nieuw talent aan hun bedrijf willen binden en een opleidingsplaats beschikbaar kunnen stellen voor zij-instromers bieden wij het eenjarige leerwerktraject Talent in de Energie. Werkgevers stellen een leerbaan beschikbaar voor zij-instromers die de overstap willen maken naar de functie van monteur installatietechniek.

Leerwerktraject Talent in de Energie

Tien gemotiveerde kandidaten, die een switch willen maken naar de installatietechniek, zijn op 7 februari 2023 gestart met een opleiding installatietechniek. Ze volgen deze versnelde 1-jarige BBL-opleiding op mbo niveau 2 tijdens het leerwerktraject Talent in de Energie. Naast de opleiding werken de toekomstige installatiemonteurs in een leerbaan bij technische werkgevers in het Rijk van Nijmegen.

Aanpak personeelstekort in technische sector
Het leerwerktraject draagt bij aan de aanpak van de oplopende personeelstekorten in de technische sector. Door de ontwikkelingen op de energiemarkt lopen deze tekorten snel op, landelijk en in de regio. Er is dus grote behoefte aan nieuw talent in de energie.

De tien zij-instromers hebben een uitgebreid selectietraject doorlopen. Aanleg voor het vak en motivatie zijn de belangrijkste eisen om met de opleiding te mogen starten. Jan-Willem Brandt, adviseur Leerwerkloket “Het is een heel diverse groep: van jong tot oud en de eerdere werkervaring varieert van stratenmaker tot horeca.”

In het voorschakeltraject leren de kandidaten, door IW-trainingen, de belangrijkste basisvaardigheden voor de start binnen het bedrijf. Via keuzedelen, bijvoorbeeld richting elektro- of koeltechniek, en aanvullend praktijkonderwijs is verbreding en vraaggerichte scholing mogelijk. Alles is zoveel mogelijk gericht op de werkzaamheden die de kandidaat uitvoert in de bedrijfspraktijk.

Bootcamp
Naast de opleiding en leerbaan volgt de groep een bootcamp verzorgd door de brancheopleider IW. Hier leren de deelnemers basisvaardigheden die ze direct bij de start in hun leerbaan kunnen gebruiken. Zo zijn ze al op bepaalde taken inzetbaar bij de werkgever.

Extra begeleiding
Anita Friebel, commercieel manager WerkBedrijf: “Het is een pittig traject, daarom bieden we extra begeleiding als dat nodig is. We hebben alle vertrouwen in deze groep en hopen dat we in 2024 aan alle tien deelnemers het diploma kunnen overhandigen. Voor de deelnemers een mooie stap in hun loopbaan, voor de branche nieuw talent dat op de arbeidsmarkt komt.”

Over Talent in de Energie
Talent in de Energie is een initiatief van het Leerwerkloket, UWV, WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, IW en ROC Nijmegen (samen verenigd in de Technische). Het traject wordt gefinancierd door WIJ Techniek, Techniek Nederland, WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en UWV.

De opleidingskosten worden, afhankelijk van de situatie van de zij-instromer, vergoed door UWV of WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Bij goede afronding van het leerwerktraject ontvangt de kandidaat het diploma ‘monteur werktuigkundige installaties mbo niveau 2’ en heeft de branche er een gekwalificeerd vakgenoot bij.

Wilt u meer weten?

Heeft u interesse in dit traject en wilt u de mogelijkheden bespreken?
Neem contact op met:

Mariska de Wit
mariska.dewit@uwv.nl
06-15947572