Zelf zoeken

Hoewel de ene ondernemer tijdens de coronacrisis gebruik maakt van de NOW-regeling, heeft de andere werkgever juist een tekort aan personeel. Wilt u nu uitbreiden met personeel en kiest u ervoor om zelf kandidaten te zoeken? U kunt dan gebruik maken van de gratis online ‘cv- en vacaturebank’ en de ‘Kandidatenverkenner banenafspraak’ van UWV. We hebben nog meer tips voor u, zoals de 24 praktijkoplossingen bij personeelstekort, #OpenToWork en het inzetten van een leerwerktraject.

Werving en selectie toch liever uitbesteden?

Personeel zoeken via Werk.nl

UWV biedt op Werk.nl een gratis online cv- en vacaturebank aan waar u uw vacature kunt plaatsen en de cv’s van meer dan 350.000 werkzoekenden kunt bekijken. Ook geeft UWV informatie en advies over het zoeken naar nieuwe medewerkers, het kiezen van kandidaten en het voeren van een sollicitatiegesprek. Op werk.nl kunt u vacatures plaatsen, cv’s bekijken en direct naar geschikt personeel zoeken. Ook vindt u er informatie over contract en loon, ontslag, werkvergunningen en het werven van personeel.

Personeel via Kandidatenverkenner banenafspraak

Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen geeft u kleur aan uw organisatie, draagt u bij aan de banenafspraak en kunt u gebruik maken van financiële voordelen voor werkgevers. In de Kandidatenverkenner banenafspraak van UWV kunt u anonieme profielen bekijken van mensen die vallen onder de banenafspraak. Dit zijn mensen met een ziekte of arbeidsbeperking. Via ons WerkgeverServicepunt komt u vervolgens in contact met de kandidaten die u interessant vindt.

Wat als u geen personeel kunt vinden?

Komt u nog steeds lastig aan personeel? Kijk dan eens naar:

#OpenToWork

Met #OpenToWork laten LinkedIn leden weten dat zij op zoek zijn naar werk. U kunt werkzoekenden (die dat hebben ingesteld) herkennen aan het groene kader om hun profielfoto. Zoals altijd duurt het even voordat iedereen toegang tot deze nieuwe functionaliteit krijgt.

Praktijkoplossingen bij personeelstekort

U kunt intensiever werven door de inzet van meer of andere wervingskanalen, intermediairs of aanbrengpremies. Of de functie-eisen of arbeidsvoorwaarden van de vacature aanpassen. Ook slim: uw huidige medewerkers vragen of ze meer willen (over)werken, eventueel ook na hun pensioen (bijspringen). Wellicht in combinatie met interessante secundaire arbeidsvoorwaarden?

Kent u iemand in uw omgeving die qua ambitie heel goed bij uw bedrijf past, maar nou helaas net niet bij de vacature? Dat is pas interessant! Een analyse op taken binnen uw huidige functiehuis biedt inzicht en mogelijke oplossingen. Daarbij steken we in op de participatie van mensen met een arbeidsbeperking.

Handige links

Schakel een adviseur in

Wist u dat u bij WerkgeversServicepunt kosteloos ondersteuning kunt krijgen bij de werving en selectie van uw personeel? Ook geven we advies bij complexe personeelsvraagstukken.
Jill van Zuijlen