Grootschalige werving Thermen Berendonck

Wellnessresort Thermen opende in 2019 haar deuren aan de recreatieplas Berendonck in Wijchen. UWV en WerkBedrijf ondersteunden Thermen Berendonck bij het invullen van de bijna 200 vacatures. We spraken HR-adviseur Chantal Grootjen over de grootschalige wervingscampagne, de speeddates voor werkzoekenden en de training en onboarding van alle nieuwe medewerkers.

Gastheerschap

Chantal: “De Thermen heeft gastheerschap hoog in het vaandel. De sauna is als gast ontspannend, maar achter de schermen wordt er natuurlijk hard gewerkt! Onze (toekomstige) medewerkers moeten zich dienstbaar willen opstellen, die eigenschap kunnen wij hen niet aanleren. Praktische zaken zijn daarentegen wel te trainen, zoals het bedienen van een reserveringssysteem of het dragen van een dienblad. We kijken dus verder dan het cv. Een oud-verpleegkundige kan met zijn of haar achtergrond bijvoorbeeld prima passen als allround medewerker saunaplein.”

Speeddates bij UWV en WerkBedrijf

UWV en WerkBedrijf zijn na goed overleg met de HR manager Bob de Bruijn van de Thermen gestart met een grootschalige voorlichting en voorselectie van kandidaten. Het ging om de werving voor diverse functies bij de Thermen in keuken, restaurant, beauty, tuinonderhoud, saunaplein, schoonmaak, linnenkamer en techniek. De match met de werkzoekenden vroeg om maatwerk van de organisaties. Na negen voorlichtingsbijeenkomsten en de voorselectie konden 120 kandidaten door naar de speeddates met Thermen Berendonck.

Chantal: “Ik ben zeer te spreken over de organisatie van de speeddates. De mooie locatie aan de Nieuwe Dukenburgseweg is erg geschikt met zoveel ruimtes en de hartelijke ontvangst en begeleiding voor alle kandidaten is professioneel neergezet. De voorselectie hebben we in goed overleg aangescherpt, voor een betere match op functies. De onderlinge communicatie verliep prettig en vlot via twee vaste adviseurs van WerkBedrijf en het WerkgeversServicepunt. ”

Wervingscampagne

Ondanks de personeelskrapte was er veel animo voor de vacatures van de Thermen Berendonck. Chantal: “We doen veel aan PR en zijn goed zichtbaar in de gedrukte pers, maar ook online en langs de snelweg. De samenwerking met WerkBedrijf en UWV is voor ons belangrijk om een grote groep werkzoekenden te bereiken.”

Investeren in personeel

Quality Wellnessresorts, waar Thermen Berendonck onderdeel van is, wil de beste wellness werkgever worden van Nederland – en ze zijn hard op weg. Chantal: “We proberen ons te onderscheiden met kortingsregelingen voor personeel, bijvoorbeeld op saunabezoek, en scholings- en doorgroeimogelijkheden. We willen mensen aan ons binden voor langere termijn, daarbij hoort ook een vast contract.”

De Thermen biedt ruimte voor verschillende kandidaten, ook degene met een Wajong, WIA, ZW of WGA uitkering. Er wordt echt gekeken naar de mens, niet alleen naar het cv. Een mooi voorbeeld van inclusief werkgeverschap! – Jill van Zuijlen, adviseur UWV WerkgeversServicepunt

Interne scholing wordt gefaciliteerd met een eigen trainingshuis – de Quality Wellnessresorts Academy – en het Banyan Centre voor persoonlijke ontwikkeling waar niet alleen gasten, maar ook medewerkers terecht kunnen. De opgedane kennis kan direct toegepast worden op de werkvloer.

Volgens Chantal zorgt het familiegevoel binnen de Thermen voor een fijne en collegiale sfeer voor alle werknemers: “Nog steeds is het contact met de eigenaren erg persoonlijk. Ook op het jaarlijks familiefeest en nieuwjaarsontbijt. Dat maakt dat mensen graag bij ons blijven werken.”

Onboarding programma

“Elke gast ontvangt altijd dezelfde hoogwaardige Thermen beleving, volgens een vaste structuur, dat is onze basis”, legt Chantal uit. “Dat kan alleen omdat nieuwe medewerkers een uitgebreid inwerkprogramma doorlopen. Voor elke afdeling is er een apart programma. Met een speciale onboarding app maken we nieuwe Thermen medewerkers beter wegwijs in de organisatie. Ook loopt iedereen een dagje mee op een andere vestiging om het echte Thermen gevoel te ervaren.”