Sociaal ondernemen als business model

Het Wijchens familiebedrijf Inexeon biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen met een opleiding en ‘normale’ arbeidsvoorwaarden, zonder aan productiviteit en winstgevendheid in te boeten. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn volgens directeur Peter van der Kraan goud waard: ‘Onze mensen zijn productief en nooit ziek na het weekend. De sticker ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ zegt niets.”

“Sociaal ondernemen is ons business model”, vertelt Peter. “Wij zoeken mensen die bij andere werkgevers wellicht geen kans krijgen, maar wel zeer gemotiveerd zijn. Als wij zo iemand een goede plek kunnen bieden, met fijn werk en een goed salaris, dan gaan ze nooit meer weg. Ik denk dat familiebedrijven daarbij in het voordeel zijn vanwege de persoonlijke contacten en korte lijntjes.”

Selectie

“Onze samenwerking met WerkgeversServicepunt is ooit geboren vanuit gemakzucht,” lacht Peter: “Het scheelde advertentiekosten en tijd: probeer zelf dat pareltje er maar eens uit te halen. Omdat de adviseur en werkcoach hier een middag hebben meegewerkt weten ze exact wat wij zoeken. Met groots effect. Het is zelf zo dat iedereen die door hen is voorgesteld nog steeds in vaste dienst werkzaam is. Ik doe trouwens niet aan standaard sollicitatiegesprekken, maar wil echt weten: wie is deze kandidaat, wat drijft hem? Het gaat echt om de persoon. De graadmeter is: geloof ik erin? Dat maakt ook echt verschil.”

Proefperiode

“Voor de meeste van onze werknemers geldt dat dit hun eerste werkervaring is. Zonder motivatie wordt het niets, daar beginnen we sowieso niet aan. Bij de start van UWV kandidaten hebben we een ‘escape’ ingebouwd met de gratis proefperiode. Die twee maanden blijken precies voldoende om in te schatten wat voor ‘vlees’ we in de kuip hebben. Tempo en vaardigheid, daar gaat het dan vooral over. Bijna zonder uitzondering krijgen we dat op het gewenst niveau.

Interne opleiding & begeleiding

“We zijn niet bang om flink te investeren in onze medewerkers”, vervolgt Peter. “Met interne opleidingen en geduld zorgen we ervoor dat we mensen productief krijgen. De eerste week starten kandidaten samen met een buddy, die ze de basis leert: solderen. Daarna gaan ze met eenvoudige printplaten aan de slag.
Soms kost het meer tijd om iemand op het gewenste productieniveau te brengen, maar wat is 3 maanden extra investeren op een levenslange inzet?

Als je geduldig bent en mensen goed begeleidt en opleidt, heb je de meest trouwe, betrouwbare en gemotiveerde mensen die je je kunt wensen. Investeren in je personeel leidt tot deskundige, trouwe en tevreden medewerkers – een must in een tijd van personeelstekorten. Ik heb dan ook bijna nul verloop.”

Beloon inzet en groei

Peter: “We werken hier met sterren. Ja echt! Als een medewerker volgens onze productieleidster klaar is voor een nieuw type printplaat, dan leggen we een testje af. Daarna stroomt diegene door naar het volgend niveau met nieuwe verantwoordelijkheden en taken, uiterlijk kenbaar gemaakt met sterretjes op zijn of haar badge. En ook een hoger salaris hoort erbij.”

“Alles wordt in onze database genoteerd op naam. Het is heel overzichtelijk en duidelijk wie wat kan en doet. Dit gaat hand in hand met een geoliede bedrijfsvoering waarbij we constant bijsturen op kwaliteit.”

Goud in handen

Peter kan er niet tegen als andere ondernemers zeggen: ‘Bij ons kunnen geen mensen met een arbeidsbeperking werken, want wij hebben alleen hoog intelligent werk’: “Dat raakt mij, want je doet deze mensen ernstig tekort. Veel werkgevers hebben een enkele negatieve ervaring en baseren daar hun hele beleid op. Het zit in angst of vooroordelen: dat deze werknemers vaak ziek zijn bijvoorbeeld, dat ze alleen dom werk kunnen doen of dat ze aan de gang gehouden moeten worden.”

“Verwachtingsmanagement is belangrijk. Geduld bijvoorbeeld met het leerproces wat jouw medewerker – en dus ook de betrokken collega’s – door moeten maken. Soms worden er te snel conclusies getrokken.”

Zero-tolerance en respect

“Hoe vaak hoor je niet dat ‘bijzondere werknemers’ het pispaaltje worden in een bedrijf? Sommige werkomgevingen zijn heel vervelend voor de iets zwakkeren onder ons. Wij accepteren dat bij Inexeon niet en blijven tussen onze mensen staan. Ik voel me niet beter dan mijn personeel. Er is wederzijds respect en dat vertaalt zich naar een prettige sfeer.”

Handige tools

Alle assemblage medewerkers maken gebruik van een tablet met instructies tijdens hun werkzaamheden. Daarnaast wordt fors ingezet op interne coaching (buddy’s) en interne opleidingen, waarvoor ook allerlei en zeer divers oefenmateriaal in huis is. Alles is strak ingeregeld in het bedrijfsproces: wie, wat, wanneer, hoe. “Zo kom je niet voor verassingen te staan.”

Iedereen is gelijk: geen labels

“Het is niet goed dat mensen een speciale uitgangspositie binnen een bedrijf hebben”, vindt Peter: “Als er speciaal voor een Wajongere een baan is gecreëerd, dan blijft die werknemer altijd DE Wajongere. Haal dus iemand binnen zonder dat speciale label te benadrukken. Ik hoef om die reden ook geen loonsubsidie. Iedereen krijgt hier gewoon het CAO-loon, pensioen en scholing. Gaat het over geld, of gaat het over goed ondernemen? Ik denk dat dat een goed zakenman iemand is die naar de langere termijn kijkt.”