Talent in de Energie

Monteurs installatietechniek zijn schaars. Voor werkgevers die nieuw talent aan hun bedrijf willen binden, bieden wij het eenjarige leerwerktraject Talent in de Energie. Werkgevers stellen een leerbaan beschikbaar voor zij-instromers die de overstap willen maken naar de functie van monteur installatietechniek. De eerste groep leerlingen is inmiddels al halverwege hun opleiding, een tweede groep staat al bijna in de startblokken.

Flyer werkgevers
Flyer kandidaten

Op zoek naar talent in de energie?

Zoekt u een monteur installatietechniek? Wilt u nieuw talent aan uw bedrijf binden? En heeft u een opleidingsplaats beschikbaar voor een zij-instromer die de overstap wil maken naar de functie van monteur installatietechniek? Stel dan een leerbaan beschikbaar voor het eenjarige leerwerktraject Talent in de Energie.

Leerwerktraject in uw bedrijf

De kandidaat start per 1 februari 2024 in een bbl-leerbaan in uw bedrijf. Dat is voor minimaal 24 uur per week, voor de duur van één jaar. De Technische (ROC Nijmegen en IW Nederland) leidt in deze periode de kandidaat versneld op tot ‘Monteur werktuigkundige installaties mbo niveau 2’. Vanzelfsprekend krijgt de kandidaat tijdens het leerwerktraject begeleiding.

In het voorschakeltraject leren de kandidaten, door IW-trainingen, de belangrijkste basisvaardigheden voor de start binnen uw bedrijf. Via keuzedelen, bijvoorbeeld richting elektro- of koeltechniek, en aanvullend praktijkonderwijs is verbreding en vraaggerichte scholing mogelijk. Alles is zoveel mogelijk gericht op de werkzaamheden die de kandidaat bij u uitvoert in de praktijk.

De opleidingskosten worden, afhankelijk van de situatie van de zij-instromer, vergoed door UWV of WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Bij goede afronding van het leerwerktraject ontvangt de kandidaat het diploma ‘Monteur werktuigkundige installaties mbo niveau 2’. En heeft uw branche er een gekwalificeerd vakgenoot bij.

Eerste editie Talent in de Energie 2023

Tien gemotiveerde kandidaten, die een switch willen maken naar de installatietechniek, zijn op 7 februari 2023 gestart met een opleiding installatietechniek. Ze volgen deze versnelde 1-jarige BBL-opleiding op mbo niveau 2 tijdens het leerwerktraject Talent in de Energie. Naast de opleiding werken de toekomstige installatiemonteurs in een leerbaan bij technische werkgevers in het Rijk van Nijmegen. Het leerwerktraject draagt bij aan de aanpak van de oplopende personeelstekorten in de technische sector.

De tien zij-instromers die dinsdag weer voor het eerst in het leslokaal zaten, hebben een uitgebreid selectietraject doorlopen. Aanleg voor het vak en motivatie zijn de belangrijkste eisen om met de opleiding te mogen starten. Jan-Willem Brandt, adviseur Leerwerkloket: “Het is een heel diverse groep: van jong tot oud en de eerdere werkervaring varieert van stratenmaker tot horeca.”

Naast de opleiding en leerbaan volgt de groep een bootcamp verzorgd door de brancheopleider IW. Hier leren de deelnemers basisvaardigheden die ze direct bij de start in hun leerbaan kunnen gebruiken. Zo zijn ze al op bepaalde taken inzetbaar bij de werkgever.

Anita Friebel, commercieel manager WerkBedrijf: “Het is een pittig traject, daarom bieden we extra begeleiding als dat nodig is. We hebben alle vertrouwen in deze groep en hopen dat we in 2024 aan alle tien het diploma kunnen overhandigen. Voor de deelnemers een mooie stap in hun loopbaan, voor de branche nieuw talent dat op de arbeidsmarkt komt.”

Wilt u meer weten?

Heeft u interesse in dit traject en wilt u de mogelijkheden bespreken voor de 2e editie? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met:

Mariska de Wit
mariska.dewit@uwv.nl
06-15947572

Het leerwerktraject Talent in de Energie is een initiatief van:
De Technische (ROC Nijmegen en IW), WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, UWV, WerkgeversServicepunt en Leerwerkloket Rijk van Nijmegen.