IT Meeloopdag

Het Nijmeegse IT bedrijf Webbio kreeg in 2021 te maken met Social Return On Investment (SROI) vanwege een Tender aanbesteding in de publieke sector. Het doel van een SROI verplichting is om zoveel mogelijk mensen – die niet, of moeilijk aan het werk komen – aan werk of werkervaring te helpen. Webbio besloot daarop haar deuren te openen voor werkwerkzoekenden die een carrière switch richting IT overwegen.

Een kijkje in de wereld van web development en design

WerkgeversServicepunt Rijk van Nijmegen ondersteunde Arjan Groenen (hoofd designer) en Joeri Smits (hoofd developer) van Webbio bij de invulling van de SROI verplichting, de selectie van kandidaten en het programma van de vier meeloopdagen. Tijdens deze dagen proefden de werkzoekenden aan het vak van web designer en web developer. Met een eigen laptop en goede zin werden ze ondergedompeld in een echte werkervaring.

“Veel werkzoekenden die bij ons staan ingeschreven overwegen een carrièreswitch naar de IT branche,” vertelt Laura van UWV WerkgeversServicepunt. “Vaak hebben ze onvoldoende inzicht in de mogelijkheden en ook veel vragen, zoals: Wat houden de verschillende functies in? Wat past bij mij? En, welke stappen moet ik nemen om daadwerkelijk een carrière te starten in de IT? Een meeloopdag is een fantastische manier om daarachter te komen. Mooi dat Webbio dat kon bieden aan onze kandidaten!”

Meeloopdag eyeopener voor werkzoekenden

Arjan: “Ons programma was erop gericht om de deelnemers één dag volledig op te nemen in ons bedrijf. Inclusief een warm welkom. een lunchpauze met alle Webbio medewerkers en alle andere dingen die je tegenkomt in de informele werksetting van ons bedrijf. Net echt!
We hebben laten zien hoe breed dit vak is. Het gaat om design en development, maar ook over de commercie aan de voorkant, het contact met de klant, wie doet wat, het samenwerken met collega’s, noem maar op.”

Voor mij was het fijn om een dag onder de mensen te zijn en even in een compleet andere dag te zitten, om lekker bezig te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten. De tip om bij een leuk bedrijf te vragen of zij stagemogelijkheden hebben ga ik zeker toepassen. Ik heb alleen nog geen geschikt bedrijf gevonden.” – deelnemer

Joeri: “De deelnemers kregen van ons uitleg over IT methodieken en over het traject van opdracht tot eindproduct. Ook maakten ze, na een flink stuk theoretische achtergrond, een design en bouwden ze stap voor stap aan een eigen cv-website (!). Aan het einde van de dag was er een afronding met evaluatie en kregen de deelnemers een ‘digitale goodiebag’ met tip voor vervolgstappen in de IT.”

“Ik was vooraf bang dat wij er erg aan zouden moeten trekken bij de deelnemers, maar het was compleet tegenovergesteld! We zijn blij verrast. Iedereen zag stuk voor stuk echt de waarde in voor zichzelf. Ze wilden zoveel informatie in zich opnemen om verder te komen. Wat een motivatie! De voorselectie van UWV kandidaten is echt goed gedaan door UWV en WerkgeverServicepunt.”

Een testopdracht spreekt boekdelen

“Het gaat er tijdens een testopdracht echt om welke beslissingen iemand maakt, dat geeft heel veel inzicht,” vertelt Joeri. “Het is de kickstart voor een interessant technisch gesprek waarin je kan peilen hoe iemands kennis is. Ook zie je hoe iemand werkt; of iemand professioneel lekker kan werken of dat iemand constant met emoties zit.”

Arjan: “Ons sollicitatieproces doen we ook op deze manier, het liefst laten we iemand een middag of hele dag meelopen. Dat komt door onze informele cultuur, daar moet iemand in passen. Wij hebben het selecteren van kandidaten altijd zo gedaan en er de vruchten van geplukt. Er is zeer weinig verloop bij Webbio!”

Toekomstmogelijkheden kandidaten

Joeri: Mijn beeld is dat de meeste meeloopdag-kandidaten nog flink werk aan de winkel hebben. We hebben hier duidelijkheid over kunnen bieden en tips voor vervolgstappen.”

“Dit vak moet je echt onderhouden”, vult Arjan aan: “De ontwikkelingen gaan razendsnel, er gaat geen dag voorbij dat je er aandacht aan moet schenken, er iets over lezen of een nieuwe functionaliteit moet testen, anders ga je ‘niet mee met de tijd’. Het kost uren, zeker als je wilt starten vanuit een andere achtergrond. We hechten bij Webbio aan de ene kant weinig waarde aan een hbo-diploma, omdat er veel materiaal online beschikbaar is. Aan de andere kant, een hbo-diploma in deze richting zorgt wel voor een betere startbasis.”

“Webbio is een technische club, we maken vrij lastige applicaties, development wise is ‘t vrij ingewikkeld. Het gaat iets minder over de look en feel en veel meer over de gebruiksvriendelijkheid van applicaties. Je hebt ook creatieve(re) bureaus waar starters in de IT makkelijker aan de slag kunnen. Het ligt er uiteindelijk aan waar het bedrijf de focus op legt.”

“Nog een tip: veel IT-bedrijven organiseren Meet Ups, je leert daar makkelijk mensen kennen uit de wereld en krijgt als deelnemer informatie over een actueel onderwerp. Meet Ups bieden mooie kansen voor starters, maar ook voor bedrijven uit andere branches.”

Wat is het resultaat?

Laura: “De zorgvuldige opzet van de Webbio meeloopdagen is van grote meerwaarde gebleken voor de deelnemers. Een paar werkzoekenden hebben de knoop zelfs al doorgehakt en gaan voor een toekomst in de IT! Vanuit UWV en WerkgeversServicepunt willen dit soort dagen graag breder uitzetten in de regio, we hopen dat het een positieve golf teweeg gaat brengen op de arbeidsmarkt.”

“Links en rechts komt er wel flink wat werk kijken bij een meeloopdag. Dat ligt ook aan de zorgvuldige voorbereiding van Webbio”, zegt Laura: “Joeri en Arjan hadden precies in beeld welke kandidaten er kwamen, waar ze vandaan kwamen en hoe ze het programma daar op wilden laten aansluiten. Dat voelde heel welkom voor de kandidaten, iedereen was positief, dat vertelt zich door.”

“Ik zou graag vaker meeloopdagen volgen, ook wel buiten het IT vakgebied. Dit geeft veel inzicht.” – deelnemer

“Het was een feestje om de meeloopdagen organiseren”, vindt Arjan. “Met alle kandidaten hebben we achteraf nog contact gehad, heel leuk en bijzonder. Wat een enthousiasme is hieruit ontstaan. Dit concept kunnen we in principe volgend jaar zo weer opnieuw inzetten.”

“Om deze geïnteresseerde en gemotiveerde werkzoekenden zo enthousiast te maken, dat gaf mij de beste voldoening van deze meeloopdagen,” besluit Joeri.

Zijn meeloopdagen iets voor uw bedrijf?

Steeds meer organisaties plannen niet alleen gesprekken in, maar ook een meeloopdag of proefopdracht. En met succes, want er zitten veel voordelen aan voor werkgevers:

  • Sollicitanten hebben serieus interesse
  • U trekt een sollicitant sneller over de streep
  • U zorgt voor meer betrokkenheid
  • U maakt mogelijk een betere keuze
  • U investeert in ambassadeurs

Sollicitanten krijgen door een meeloopdag de mogelijkheid om de bedrijfscultuur te ervaren. Ze bekijken wat de (toekomstige) werkzaamheden en werkplek zijn en kunnen collega’s en werkgever ontmoeten. Ook geeft het een inkijkje in de branche waar uw bedrijf werkzaam is, dat is handig voor een sollicitant die nog zoekende is. Tijdens een meeloopdag kan een sollicitant veel informatie inwinnen in uw bedrijf waarmee een beter gefundeerde keuze gemaakt kan worden. En wordt het niets, dan heeft u altijd nog een mooie uitbreiding van uw netwerk.

Contact

Heeft u vragen over uw SROI verplichting of denkt u erover om een meeloopdag te organiseren als onderdeel van uw wervingsstrategie? Wilt u eens sparren over de mogelijkheden om deze in te vullen? Neem contact op.