Cookcamp zorgt voor nieuwe aanwas koks

Werkzoekenden uit de regio Rijk van Nijmegen worden in Cookcamp versneld opgeleid tot ‘basiskok’. In de eerste 8 weken van de opleiding oefenen de kandidaten dagelijks in de keuken van de KRM Academy. Hier leren de leermeesters hen van alles over het koksvak. Na 12 weken moet de opleiding afgerond zijn. Najaar 2021 is de eerste Cookcamp klas van start gegaan in Nijmegen. Hoe zijn de eerste ervaringen? We spreken de deelnemers Antoine en Robin over hun eerste Cookcamp periode.

Carrière switch

Antoine (56 jaar) werkte als consultant en was daarna jarenlang eigen ondernemer (tentenverhuur in Amerika). De coronacrisis gaf helaas de nekslag en Antoine vroeg een uitkering aan.

“Op je 56e ga je nadenken over wat je wilt met je leven. Ik kreeg via UWV de flyer van Cookcamp in handen. Toen is het balletje gaan rollen. Natuurlijk heb ik eerst veel gesprekken gevoerd in het voortraject. En, voordat ik mijn besluit nam ben ik een rondje gaan lopen in Arnhem. Toen zag ik werkelijk bij elk restaurant staan: ‘personeel gevraagd’! Ook daarom heb ik deze sprong durven wagen.”

Dit is voor mij een fantastische buitenkans. Ook mijn vier dochters keken er niet van op, want koken is een grote hobby van me. De keuken mijn chill plek.”

Antoine: “In Nederland zijn we niet zo gewend aan een carrière switch. In Amerika is dat veel normaler. Bij mijn 1e carrière switch kreeg ik van familie en vrienden vaak de vraag: Waarom? Want als je een goedbetaalde baan hebt, dan snappen mensen soms niet waarom je overstapt. Misschien ga je wel de helft terug in salaris. Maar, feit is dat ik nu met zoveel plezier naar mijn werk ga! Hoeveel waard is dat? Ik vind dat heel waardevol.”

Toekomstperspectief

Robin (61 jaar) heeft jarenlang in een zelfstandige functie in de installatietechniek en bouw gewerkt. Het waren vaak ellenlange werkweken van 60 of 70 uur. Uiteindelijk bleek een burn-out onvermijdelijk. “Ik kwam in de ww terecht en had niet zoveel zin meer in de dingen, wist niet goed wat ik met mijzelf aan moest. Toen kwam via UWV de flyer van Cookcamp voorbij. Dit gaf weer wat toekomstperspectief.”

In verschillende selectiegesprekken kwam Robin uit de verf een geschikte kandidaat. In het najaar van 2021 startte hij met de opleiding.

Intensief traject

“Alles bij Cookcamp gaat in een razend tempo”, vertelt zijn collega-deelnemer Antoine. “Ik had torenhoge verwachtingen van het traject en deze worden meer dan waargemaakt. We worden geweldig begeleid door chefkok Aard en leren in 12 weken wat mbo-leerlingen in twee jaar leren. Je kunt je voorstellen dat het heel intensief is. Gelukkig heb ik als thuiskok al veel in de vingers en leer ik snel.”

Ik moest wel wennen aan de andere insteek. Thuis zet je om zes uur de bordjes op tafel, in de horeca moet je altijd voorbereid zijn op onverwachte gasten.”

“Elke dag krijgen we nieuwe informatie, oefenen we vijf uur in de praktijk en daarnaast ben ik druk met recepten opzoeken, filmpjes kijken, een stappenplan maken. De volgende dag is absoluut geen herhaling van de vorige, dus je moet je kop er goed bijhouden. In januari krijgen we 4 dagen examentraining en ook organiseert Cookcamp nog aanvullende workshops die wat dieper ingaan op verschillende technieken. Dat maakt ook een eventuele overstap naar niveau 3 straks makkelijker.”

Robin: “De afgelopen weken heb ik er steeds meer plezier in gekregen, dit opleidingstraject geeft mij een doel. Ik geniet ook van het samenwerken met andere mensen. Je leert heel erg veel! De komende tijd gaan we leren om in maximaal 2,5 uur een mooi voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht te bereiden. Je maakt dan vooraf een stappenplan waarbij de planning natuurlijk belangrijk is. Ik heb er al zin in. Thuis hebben ze natuurlijk ook profijt van mijn kookkunsten.”

Ik moest in het begin wel wennen aan de hiërarchie in de keuken, een chefkok duldt geen tegenspraak hoor.”

Het is best streng allemaal. Zo heb je bijvoorbeeld allerlei termen in de keuken die je in vaste situaties gebruikt, achter, bon, bon chef, noem maar op. Het lange staan en de hoeveelheid theorie zijn soms lastig, maar ik geef niet op.”

Het echte werk

Na de lockdown gaan de deelnemers 4 weken live aan de slag bij horecaondernemers. Antoine: “Proeven aan het echte werk, ‘bonnen tikken’ en de stress ervaren die daar bij hoort. De opleiding regelt de werkplekken voor ons, ze adviseren ook heel goed over wat bij je past. De een wil in een eetcafé-setting aan de slag, de ander gaat voor een sterren restaurant. Je moet doen waar je blij van wordt.”

De eerste weken heeft Cookcamp gebruik gemaakt van een oude keuken van De Hemel in Nijmegen. Er word nog gezocht naar een nieuwe keuken voor de examenperiode. Antoine zou na het behalen van zijn diploma graag bij een restaurant zoals de Commanderie van Sint Jan willen werken: “Het is een bruisend gebeuren met een geweldig team. Ik vind het belangrijk dat mensen allereerst voor de gezelligheid naar je restaurant komen.”

Meer informatie

Lees meer over het leerwerktraject Cookcamp.